Wat is praktijkspeuren?

Praktijkspeuren is het uitwerken van een geurspoor door een speurhond samen met zijn geleider. Met praktijkspeuren is jouw huishond DE speurhond en jij bent DE geleider! Samenwerking tussen de hond en de baas is hierbij erg belangrijk.

Deze manier van speuren is in Nederland geïntroduceerd door Cor Oldenburg, en vindt zijn oorsprong in Canada. Daar werkt de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) op een geheel eigen wijze met praktijkspeuren bij bijvoorbeeld het vinden van ontsnapte criminelen en vermiste personen. Bij praktijkspeuren wordt gewerkt met menselijke geur en grondgeuren.

Waarom praktijkspeuren?

Met praktijkspeuren traint je niet alleen de conditie van je hond en jezelf, maar laat je de hond ook nadenken. De hond moet als het ware een hele moeilijke puzzel oplossen, waardoor hij na het praktijkspeuren niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk voldaan is.

Praktijkspeuren is niet alleen weggelegd voor professionele speurhonden maar is geschikt voor elke huishond. Elke hond kan immers zijn neus gebruiken, echter het volgen van een spoort dient te worden aangeleerd.

Praktijkspeuren in Twente is gespecialiseerd in het lesgeven aan huishonden!

Praktijkspeuren bij Praktijkspeuren in Twente

Plezier is het belangrijkste tijdens onze praktijkspeurlessen.Wij werken absoluut zonder druk en dwang, de lessen moeten leuk zijn voor hond en baas. Daarom hoeft je hond ook niets te kunnen voor onze lessen, zolang hij maar een neus heeft komt alles goed!

Iedere hond speurt op zijn eigen manier, de ene hond speurt met zijn neus in de lucht, de ander op de grond. Elke hond heeft zo zijn eigen taal tijdens het speuren om je te laten weten wat hij bedoelt, zit hij nog steeds op het spoor of is hij het kwijt?


Je leert het allemaal door de lichaamstaal van je hond te observeren tijdens het speuren. Wij begeleiden je hierin en maken je wegwijs in de geurwereld van jouw hond.